NedCar en Mitsubishi lieten vrijdag een ultimatum van vakbonden en or verlopen. Daarin eisten bonden en ondernemingsraad dat er snel afspraken worden gemaakt over het sociaal plan. Bij NedCar werken 1500 mensen. Eind dit jaar stopt Mitsubishi er met de productie. Tenzij voor die tijd een overnamekandidaat is gevonden, staat het personeel dan op straat.
De bonden dreigen met estafetteacties als Mitsubishi niet snel begint met praten over het sociaal plan. ,,Nu is Mitsubishi aan zet”, zei bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten donderdag. ,,Als Mitsubishi niet reageert, volgen hardere acties”.
Overnamekandidaten
,,Mitsubishi heeft ons aan het lijntje gehouden. De tijd begint te dringen. We moeten er rekening mee houden dat het niet lukt met een overname van NedCar. Dan moet er een goed sociaal plan zijn”, aldus Van Rees.
Momenteel vinden gesprekken plaats met mogelijke overnamekandidaten van NedCar, waaronder het bedrijf VDL. Voor elke actie nemen de bonden contact met deze partijen op om te benadrukken dat ze tegen Mitsubishi gericht zijn, en niet tegen een overnamekandidaat, zei Van Rees.
Maxime Verhagen
Intussen liepen de werknemers door de poorten naar buiten. ,,De Jappen moeten lappen'', riepen enkelen van hen.
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) roept de betrokken partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen. De bonden om te voorkomen dat ze de gesprekken over een overname in onrustig vaarwater brengen en Mitsubishi om de gedane toezegging om te onderhandelen over een sociaal plan na te komen. Dat laatste zal het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ook persoonlijk melden aan de top van Mitsubishi.
De minister vindt het vervelend dat de werknemers van NedCar nog altijd geen duidelijkheid hebben over hun toekomst. Verhagen realiseert zich dat hun geduld lang op de proef is gesteld. ,,Ik kan me voorstellen dat zij aan hun onvrede uiting willen geven. Alle betrokken partijen zetten nog steeds alles op alles een overnamekandidaat te vinden zodat banen bij NedCar behouden kunnen blijven.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl